3 points to water and beauty

3 pointtia veden juomiseen ja kauneuteen

Kaikki tietävät, että veden juonti on tärkeää ja veden juonnista tulisi huolehtia päivittäin. Joillekin suositusten mukainen juominen on helppoa ja tapahtuu kuin luonnostaan. Toiset juovat liikaa, kun taas toisille on vaikeaa juoda tarpeeksi. Mikäli tunnistit itsesi edellä mainituista tai riittävä vedenjuonti kaipaa vaihtelua, jatka lukemista. Alla esittelemme hey`Mon 3 pointtia veden juontiin ja kauneuteen.

Ihmisen päivittäinen nesteentarve on noin 2–3 litraa. Hikoilu ja saunominen lisäävät tarvetta. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL suosittaa, että puolet tästä määrästä saataisiin ruoan mukana, puolet juomalla. Vesi ylläpitää nestetasapainoa, säätelee kehon lämpötilaa, tukee ruoansulatusta, kuljettaa ja imeyttää ravintoaineita sekä poistaa aineenvaihduntatuotteita. Vettä tulisi juoda pitkin päivää, pieninä kulauksina. Ihmisen janontunne tulee viiveellä, jolloin elimistössä on jo nestevajeen tila.

 

Vesi ja kauneus

Yksi ihonhoidon päätarkoituksista on ihon kosteutus. Länsimaissa käytetään voiteita ja seerumeita ihon kosteuttamiseen. Solut tarvitsevat kuitenkin myös vettä, jotta ne kykenevät pitämään ihon riittävän kosteuspitoisena. Itämaissa kuivaa ihoa hoidetaan pitämällä huolta riittävästä veden juonnista sekä hyvistä rasvoista.

Vesi haihtuu nuoresta ihosta hitaammin kuin kuivasta ja vanhasta ihosta. Veden puute on hälyttävä tila iholle. Kuivuminen johtaa lisääntyneeseen vesihäviöön (TEWL), jossa vesi poistuu ihon uloimman kerroksen kautta ilmaan. Tämä vaurioittaa ihoa ja aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista ja muita iho-ongelmia.

Vedellä on esitetty olevan lukuisia vaikutuksia kauneuteen. Kerrotaan, että vedenjuonti vähentäisi ryppyjä, tasapainottaisi ihon pH-tasapainoa tai vaikuttaisi ihohuokosten tukkeutumiseen. Näiden väitteiden perusteeksi ei vielä löydy tutkimustietoa. Riittävästä vedenjuonnista huolehtiminen hoitaa kuitenkin kauneutta elimistön yleisen terveyden, kosteustasapainon, ravintoaineiden imeytymisen sekä aineenvaihduntatuotteiden poiston välityksellä sekä estäen kuivuuden aiheuttamia vaurioita.

Kuuma vesi

Aasialaisen kauneuden, kuten terveyden, olennainen salaisuus on lämpimän, jopa kuuman veden juominen. Aasialaisessa liiketapaamisessa eteen tarjoillaan todennäköisemmin kuumaa vettä, kuin kahvia. Sanotaan, että kylmä vesi vanhentaa, koska ihosolut stressaantuvat elimistön joutuessa tekemään töitä sisäisen lämpötilan palauttamiseksi. Lämmin vesi puolestaan pidentää solujen ikää ja vähentää vanhenemisen vaikutuksia. Se estää solukuolemaa antaessaan soluille lisää energiaa.

Länsimainen tiede väittää toisin, eikä veden lämpötilalla ole merkitystä myöskään imeytymiseen. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan tätä ikivanhaa aasialaista metodia. Kokeile vaihtaa yksi tai useampi päivän vesiannoksista kuumaan veteen ja siemaile kupillinen pienin siemauksin.

Makuvettä kauneudelle ja hyvinvoinnille

Nyt ei puhuta kaupasta ostettavista makuvesistä, vaan luonnon antimilla maustetusta sekä itse tehdystä. Vedenjuontiin saa vaihtelua ja mielenkiintoa lisäämällä vesikannuun tai vesipulloon erilaisia yrttejä, marjoja ja hedelmiä. Erinomaisia hyvinvointia ja kauneutta tukevia aineksia ovat muun muassa minttu, basilika, mustikka, mustaherukka, sitruuna, kurkku ja kiwi.

hey`Mon ruostumattomasta teräksestä valmistetussa juomapullossa on laaja suuaukko ja sihvilä. Tämä mahdollistaa itsetehdyn makuveden valmistamisen pulloon ja nauttimisen missä ja milloin vain. Annostele veteen esimerkiksi mintun lehtiä, mustaherukoita ja sitruunaa. Anna maustua jääkapissa tai huoneenlämmössä hetki ennen nauttimista.

 

Kirjoittaja:
Satu Girs
Fytonomi ja Luontaistuoteneuvoja