Nutricosmetics - what are they?

Kauneusravintolisät – mitä ne ovat?

Kauneutta ravintoaineista. Siinä on kauneusravintolisien ydin. Pillereitä, tabletteja, jauheita ja nesteitä, jotka sisältävät esimerkiksi kaunista ihoa tukevia ravintoaineita ja bioaktiivisia ainesosia. Suurin osa näistä aineista on saatavilla myös monipuolisesta kasvipainotteisesta ruokavaliosta. Ravintolisävalmisteissa aktiiviaineiden määrät ovat yleensä suurempia ja/tai monipuolisempia kuin mitä yksittäinen ateria, joskus jopa päivän ateriat sisältävät. Kauneusravintolisät ovat myös keino varmistaa ravintoaineiden saanti silloin, kuin ravitsemus ei syystä tai toisesta riitä tarjoamaan iholle, hiuksille ja kynsille sitä, mitä ne tarvitsisivat.

Ruoan tai ravintolisän sisältämät ravintoaineet kulkevat niin ihon kuin hiusten käytettäväksi verenkierron välityksellä. Suosittuja kauneusravintolisiä ovat erilaiset kollageeni-, vitamiini- ja kivennäisaine- sekä antioksidanttivalmisteet. Ravitsemusalaa ohjaava eurooppalainen viranomainen (EFSA) on hyväksynyt terveysväitteitä ravintoaineille, jotka edistävät ihon, hiusten ja kynsien normaalia toimintaa. Näitä ovat muun muassa C-vitamiini, biotiini, jodi ja sinkki. Seleeni ja E-vitamiini edistävät terveysväitteen mukaisesti solujen suojaamista hapettumisstressiltä, joka viittaa vapaiden radikaalien toimintaa neutraloiviin yhdisteisiin. Ne siis sammuttavat reaktioita ja vaikutuksia, joita vapaat radikaalit aiheuttavat myös iholle.

Kuka tarvitsee kauneusravintolisiä?

Eri ikäinen iho tarvitsee erilaisia ainesosia voidakseen hyvin. 30- ja 40-vuotiaan iho ja elimistö ovat erilaisessa tilanteessa kuin 60-vuotiaan. Ravintolisiä kannattaa kokeilla nuorellekin iholle, jos kyse on erilaisista iho-ongelmista tai iho on altistunut runsaasti ulkoisille tekijöille, kuten UV-säteilylle, huonolle ravinnolle, pitkittyneelle stressille, toistuville laihdutuskuureille, lääkityksille tai tupakoinnille. Kollageenilisästä voi hyötyä jo kolmekymppinen, jos kollageenin tuotanto on häiriintynyt tai ulkoiset tekijät ovat edesauttaneet kollageenisäikeiden tuhoutumista ja sokeroitumista. Antioksidantteja sisältävät ravintolisät suojelevat ihoa ja koko elimistöä vapaiden radikaalien hyökkäyksiä vastaan, jolloin niiden tarve määrittyy ihon ja elimistön hyökkäyskuorman mukaisesti. Kasvisteroleita voidaan käyttää ihon ennenaikaisen vanheneminen ehkäisyssä naisilla, joiden vaihdevuodet ovat käynnistyneet. 60 ikävuodesta eteenpäin iho heikkenee koko elimistön prosessien heikkenemisen myötä ja tarvitsee tuekseen entistä enemmän ulkopuolisia palikoita, kuten rasvahappojen, antioksidanttien, kalsiumin ja D-vitamiinin sekä proteiinin saannin varmistamisen.

Onko olemassa yhtä tärkeintä valmistetta tai ainesosaa?

Tieteellinen tutkimus on selvittänyt laajasti tekijöitä ja ainesosia, jotka ovat oleellisia hyvinvoivalle ja terveelle iholle. Jokainen ravintoaine ja -ryhmä muodostavat kuitenkin laajemman kokonaisuuden fysiologisine funktioineen ja vaikutusmekanismeineen. Sitten on yksilö. Hänen perimänsä ja elintapansa. Iho on monien osatekijöiden summa: solujen, verisuonten, veden, rasvojen, mikrobien ja proteiinien seos.

Ei siis ole olemassa yhtä reseptiä ja ainesosaa, vaan kokonaisuus suhteutettuna ikään, elämäntapaan, ruokavalioon ja ihonhoitoon. Erilaisiin tarpeisiin on suunniteltu erilaisia ratkaisuja ja koostumuksia. Nämä ovat samoja ainesosia, joista iho, hiukset ja kynnet koostuvat.

Kuka tarvitsee kauneusravintolisiä?

Ei välttämättä kukaan ja toisaalta monikin, joka haluaa huolehtia itsestään kokonaisvaltaisesti. Tarkan tilannekuvan elimistön ravitsemustilasta saa laboratorioanalyysien kautta. Joskus peili ja silmät riittävät kertomaan, että iho, hiukset ja kynnet tarvitsevat apua. Ruokapäiväkirjan pitäminen on myös erinomainen keino laskea päivittäin kertyviä ravintoaineita. Jos ravitsemussuositusten mukaiset määrät eivät täyty, ovat ravintolisät erinomainen keino täydentää ruokavaliota. Sillä varmistamalla ihon, hiusten ja kynsien ravinnon saannin, varmistaa myös näiden kyvyn uusiutua ja voida hyvin.

Amerikkalainen ihotautilääkäri Whitney Bowe (2018) esittää tutkimuskatsauksessaan hyvinvoivan ja kauniin ihon ravitsemuksen tueksi ravintolisinä C- ja E-vitamiinia, kalkkia, maitohappobakteereja, omega-3-rasvahappoja, sinkkiä, seleeniä ja kuparia sekä antioksidanttipuolustuksesta huolehtimista. Ruotsalainen ihotautilääkäri, tohtori Johanna Gillbro (2019) nostaa omassa kirjassaan esille ihon ennenaikaisen vanhenemisen kannalta oleellisia ravintolisiä ja -aineita, joita ovat E- ja C-vitamiini, polyfenoliset ja antioksidanttiset valmisteet, maitohappobakteerit, seleeni ja omega-3 ja 6-rasvahapot sekä sinkki. Me hey`Mo:lla lisäisimme yllä olevaan listaan vielä kollageenin ja bioaktiiviset yhdisteet.

Kauneusravintolisät ovat osa kokonaisvaltaista ihonhoitoa. Kauneusravintolisät ovat sisäistä kauneuden hoitoa, joka täydentää ulkoisia valintoja. Se minkälaisen kokonaisuuden vaikuttavia ainesosia kukin omaan kauneudenhoitorutiiniinsa valitsee, riippuu täysin yksilön iästä, elintavoista, haasteista ja tavoitteista.

 

Kirjoittaja:
Satu Girs
Fytonomi ja Luontaistuoteneuvoja